divendres, 21 d’octubre del 2011

2. Què és una Acròpolis?

Una Acròpolis del grec ἄκρος (alt, elevat) i πόλις (ciutat), és un nucli defensiu i emmurallat construït a la zona més elevada de la ciutat, servint de refugi en cas d'atac. Per millorar la defensa, els primers pobladors s’instal·laven a les elevacions naturals del terreny, sovint amb voreres escarpades i de difícil accés.

En alguns casos, va convertir-se en el principal centre religiós, o bé va quedar abandonada per quedar-se fora dels límits de la ciutat. A l'Acròpolis s'hi construïen els edificis més importants, com temples i edificis per celebrar reunions i actes importants.

Des de el Neolitic i fins l'Edat de Bronze i el Període Micènic, l'acròpolis era una gran fortalesa construïda sobre un turó en la que s'hi concentrava tota la població. Era bàsicament un recinte de defensa. Per altre banda, ja a l'Època Micènica, l'acròpolis serveix de santuari, on s'hi construeixen diferents temples i llocs de culte.
Reconstrucció de Micenes

A les ciutats de nova fundació, com la de Corint, es construeix una doble muralla i l'acròpolis deixa de ser un recinte d'habitatge per servir de refugi en cas d'atac. La seva funció com a santuari continua vigent, amb la construcció d'uns quants temples.

A més de l’Acròpolis d’Atenes, trobam altres acròpolis importants a l’antiga Grècia: la de Cadmea a Tebes i l’Acrocorint a Corint, entre altres.
-Cadmea va tenir el mateix propòsit que l’Acròpolis d’Atenes, amb molts d’edificis públics i llocs de reunió pels alts dignataris. Va ser destruïda per Alexandre el Gran el 335 ane., i reconstruïda per Cassandre el 316 ane.
-L’Acrocorint, gràcies a la seva posició geogràfica, destaca per ser un lloc clau per la defensa contra els adversaris del Peloponès.
Restes de Cadmea, imatge de J. Matthew Harrington

Podeu trobar més informació sobre diferents acròpolis gregues consultant aquest enllaç.


Bibliografia

- BLAS ARTIRIO; GÓMEZ CANO; et altri, Patrimonio de la Humanidad. Europa mediterránea II, Ed. Planeta, Madrid, 1999

- BOATSWAIN; NICOLSON, Un viaje por la historia de Grecia, Celeste Ediciones, Madrid 1991

- DEGRASSI Nevio, La acrópolis de Atenas, Cupsa editorial, Madrid, 1982

- MARTIENSEN, La idea del espacio en la arquitectura griega, Ed. Nueva Visión, Buenos Aires, 1967 (1958)

- SOALUCE BLOND, José Ramón, Historia de la arquitectura restaurada de la Antigüedad al Renacimiento, Universidade de Coruña, Servizio de Publicacións, 2008

- WOODFORD, Susan, Introducción a la Historia del Arte. Grecia y Roma, Ed. Guatavo Gili S.A., Barcelona, 1985 (1982)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors