dilluns, 24 d’octubre del 2011

3. Ubicació i Recorregut

A aquesta entrada vos presentam la ubicació de l’Acròpolis d’Atenes i el recorregut pel seu interior, mitjançant la fotografia i el vídeo adjunt que mostra una reconstrucció digital en 3D.




El vídeo en 3D ens presenta una reconstrucció digital de l'Acròpolis d'Atenes i ens fa un petit recorregut per mostrar-nos alguns dels seus edificis.
L'inici de la projecció és d'una visió distanciada i general des de la part baixa de l'escala monumental d'entrada, mostrant també els Propileus. Aquí es veu ja la reconstrucció del temple d’Atena Niké amb el seu basament i la constru
cció sobre el tudó com possiblement era l'original. Continua amb una visió cap a l'esquerra, on hi ha les estances adossades al Propileu, després ja enfoca cap al centre dels Propileus i el gran pòrtic d'entrada. Es veuen alguns detalls, sobretot pel que fa a les columnes, les seves estries dels fusts i també s'insinua la successió de columnates posteriors.
Torna a fer una visió general i posterior de l'Atenea Niké i un altre cop dels Propileus perquè quedi clar el seu emplaçament. A continuació avança i s'introdueix ja dins l'Acròpolis, de fons es mostra la reconstrucció d'alguns edificis que engloben tota l'Acròpolis d'Atenes. Quan la projecció ja ha travessat l'entrada fa una panoràmica de la dreta on es veu un edifici allargat amb el sostre de color vermellós, és una reconstrucció de la Calcoteca, de la que actualment no queda res. Al seu darrera ja es veu el Partenó.
A continuació, la panoràmica que fa cap a l'esquerra mostra la zona posterior de l'Acròpolis, i les estances del Propileu que donen a dintre del recinte. El recorregut que segueix és més o menys el que fa la via central i és desvia per mostrar el cadafal on reposava l'estàtua d'Atena Prómakhos. Després, és dirigeix cap a un edifici, que actualment és quasi imperceptible, la Casa de les Arrèfores, un edifici pròstil amb pòrtic de columnes. E aquesta reconstrucció identificam l'estil dòric amb tríglifs i mètopes i sobre l'entaulament una cornisa amb frontó. Aquest edifici descansa sobre un estilobat.
Segueix endavant i ens porta a veure el Pandrósion, edifici pròstil, també amb pòrtic de columnes, molt semblant a l'anterior. La projecció torna enrere, fa una altre panoràmica general d'aquesta part esquerre (zona nord de l'Acròpolis). Es situa en la via central, dona un detall de la part posterior de la Calcoteca i continua el recorregut.
En aquesta reconstrucció podem veure que tant la zona del l'Erecteion com la del Partenó estan delimitades per un baix mur, també es veu que possiblement per accedir a ells s'havia de passar per una petita construcció d'accés. El vídeo segueix i entra dins la part delimitada del Partenó. A través d'aquesta construcció d'entrada, dóna una altre visió general del temple i acaba fent una visió interior. Mostra la seva disposició interior, l'alçada amb la columnata superposada característica dels temples que al seu interior ostentaven una estàtua de culte, en aquest cas l'estàtua d'Atena que també ens mostra aquesta reconstrucció digital.
Es pot comprendre el nivell arquitectònic dels edificis de la Acròpolis atenenca que marcaren normes per l'arquitectura cívica posterior, que no només inspiraren a la Grècia clàssica, sinó que, també serviren com a símbol de la suprema organització plàstica de l'arquitectura dels segles posteriors. El vídeo finalitza sense mostrar altres edificis importants, així que nosaltres us recomanam un recorregut per l’Acròpolis d’Atenes en l’actualitat.
1. Propileus – 2. Atena Prómakhos – 3. Atena Niké – 4. Santuari d’Artemis Braurònia – 5. Calcoteca – 6. Partenó – 7. Antic Temple d’Atena – 8. Erectèon – 9. Pandrósion – 10. Casa de les Arrèfores – 11. Altar d’Atena – 12. Santuari de Zeus Polieus – 13. Santuari Pandíon – 14. Teatre de Dionís – 15. Santuari d’Asclepi – 16. Stoà d’Èumenes – 17. Odèon d’Herodes Àtic.

Bibliografia
- BLAS ARTIRIO; GÓMEZ CANO; et altri, Patrimonio de la Humanidad. Europa mediterránea II, Ed. Planeta, Madrid, 1999
- BOATSWAIN; NICOLSON, Un viaje por la historia de Grecia, Celeste Ediciones, Madrid 1991
- DEGRASSI Nevio, La acrópolis de Atenas, Cupsa editorial, Madrid, 1982
- MARTIENSEN, La idea del espacio en la arquitectura griega, Ed. Nueva Visión, Buenos Aires, 1967 (1958)
- SOALUCE BLOND, José Ramón, Historia de la arquitectura restaurada de la Antigüedad al Renacimiento, Universidade de Coruña, Servizio de Publicacións, 2008
- WOODFORD, Susan, Introducción a la Historia del Arte. Grecia y Roma, Ed. Guatavo Gili S.A., Barcelona, 1985 (1982)

1 comentari:

Seguidors