dijous, 1 de desembre del 2011

9. Repertori escultòric de l'Acròpolis d'Atenes

L'escultura era un element molt important a l'Acròpolis d'Atenes, tant escultura lligada a l'arquitectura com l’exempta. Als origens de l'Acròpolis, l'escultura es basava en els relleus dels frisos, del frontó del Partenó i del temple d'Atena Niké, les Cariàtides de l'Erectèon i les exemptes Atena Partenos i l'Atena Prómakhos.

Pel que fa al Partenó, destaquen els relleus: les mètopes del fris i l'alt relleu dels dos frontons. A les mètopes es representen escenes de la mitologia grega, al frontó est un alt relleu que representa el naixement d'Atena, i a l'altre, es representava la lluita entre Posidó i Atenea.

Fris de les Panatenees, b1mbo


Als Propileus hi havia les obres d'art fetes per grans escultors, com l'estàtua d'Hermes.

Al temple de l'Atena Niké, a la cel·la del temple es conservava una estàtua de culte feta de fusta de la deessa, que portava un casc a la mà com a símbol de guerra i un brot d’olivera a l'altre mà símbol de la pau. El temple estava recobert de plaques de marbre amb relleus decoratius que donaven a l'exterior, actualment es conserven quatre blocs i es troben al British Museum.

Bloc de marbre del

fris oest del Temple d’Atena Niké, British Museum

A l'Erectèon, al pòrtic sur, el sostre estava sostingut per sis estàtues de verges conegudes com les Cariàtides, en lloc de les típiques columnes; per baix, hi havia la tomba de Kékrops un llegendari rei d'Atenes. En una inscripció es refereix a elles com a Korai (donzelles), mentre que el nom de Cariàtides va ser assignat amb posterioritat. L'edifici principal i el pòrtic del nord estaven envoltats per un fris continu decorat amb imatges de déus i herois.

Cariàtides de l’Erectèon, MrKuis


Pel que fa a l'escultura exempta, destacam l'Atena Partenos, l'original no es conserva, però tenim còpies i reconstruccions que es troben a diversos museus, però la que més s'apropa a l'original és l'Atena Varvakeion, còpia romana del segle II. L'original era una estàtua criselefantina de Fídies, constava d'una estructura de fusta interior recoberta per plaques de marbre tallat, amb decoració d'or i pedres precioses. En l'època va causar tanta impressió que va ser la inspiració per altres escultures criselefantines.

Atena Varvakeion, Ángel Martín Expósito


L'altre important és l'Atena Prómakhos, també de Fídies de grans dimensions i situada en el centre de l'entrada de l'Acròpolis. Obra realitzada amb bronze i no s'ha fet cap còpia ni cap reconstrucció, per tant, actualment no es conserva res més que el pedestal on estava situada i documents que la descriuen.


Obres totalment desaparegudes que només tenim constància a documents són: una altre estàtua feta per Fídies i que estava en l'Acròpolis era l'Atenea Lemnia en l'original era de bronze però va desaparèixer i només es conserva una còpia romana. Una Xoana conservada en l'Erectèon, escultura que representava a Atenea feta de fusta d'olivera i vestia amb uns pèplums i amb joies.

Atena Lemnia, Sebastià Girald


En general l'escultura en l'Acròpolis servia per decorar els temples alhora que servia de culte als deus i per a narrar episodis duts a terme per diferents déus, però desgraciadament no s'ha conservat ni la meitat del que hi havia a l'inici de la ciutat. L'acció del temps i sobretot les excavacions, els espolis i les guerres han fet que no es conservin, i el poc que es té s'ha descontextualitzat ja que s'han portat a diferents museus del món sense tenir en compte el discurs escultòric.


Bibliografia

- Museu de l'Acròpolis d'Atenes

1 comentari:

Seguidors