dimarts, 1 de novembre del 2011

5. El període Clàssic (496 – 336 ane.). Esplendor de la ciutat d’Atenes i el govern de Pèricles

El període clàssic és l’època més florent de Grècia en tots els aspectes –econòmic, polític, cultural... –, amb un protagonisme especial de la ciutat d’Atenes després de la seva victòria durant les Guerres Mèdiques.
Pèricles va ser un polític atenenc, la importància del qual en la història d'Atenes va ser tan gran que s'anomena “el segle de Pèricles” al període del seu mandat. Pèricles va participar en la vida política durant més de trenta anys. El temps que va mantenir el poder –del 443 al 429 ane.–, Atenes va arribar al seu apogeu polític, econòmic i cultural.
Pèricles va introduir diverses reformes en el sistema polític atenenc tan encertadament que durant el seu mandat la democràcia va aconseguir el màxim esplendor.
L’art va rebre un impuls especial gràcies a Pèricles. Així Pèricles es va envoltar dels millors artistes: arquitectes que van construir els grans temples de l’acròpolis i altres grans obres, i escultors que van embellir la ciutat. Amés, el teatre, la història, la filosofia i la medicina.

En època de Pèricles el recinte sagrat de l’acròpolis va experimentar el seu impuls definitiu després d’uns quants anys de passivitat, i es varen iniciar les obres de reconstrucció que es van perllongar fins més de quaranta anys.
Va proposar fer d’Atenes la ciutat més bella i millor fortificada de tota Grècia, no limitant-se a reforçar les defenses i a construir-ne de noves, sinó que es varen dur a terme meravelloses construccions a l’acròpolis, exemple i admiració dels segles posteriors, tot i que Pèricles no va viure per veurer-les construïdes.
Cap el 447 ane., sota la direcció de Fídies, comença la construcció del complex monumental més costós de Grècia. Les obres es varen iniciar amb el Partenó, els Propileus i un temple a la Victòria, que posteriorment es completarien amb la construcció de l’Erectèon.

Durant uns quants anys, Atenes va viure la major època d’esplendor de la seva història, destacant no només a nivell artístic, sinó també en els àmbits social i cultural –tractats de pau amb els perses i Esparta–. L’any 430 ane. la pesta va assolar atenes iniciant un nou període de declivi social, polític i cultural que es va accentuar amb la mort de Pèricles un any més tard durant les Guerres del Peloponès.



Bibliografia

- BLAS ARTIRIO; GÓMEZ CANO; et altri, Patrimonio de la Humanidad. Europa mediterránea II, Ed. Planeta, Madrid, 1999

- BOATSWAIN; NICOLSON, Un viaje por la historia de Grecia, Celeste Ediciones, Madrid 1991

- DEGRASSI Nevio, La acrópolis de Atenas, Cupsa editorial, Madrid, 1982

- MARTIENSEN, La idea del espacio en la arquitectura griega, Ed. Nueva Visión, Buenos Aires, 1967 (1958)

- SOALUCE BLOND, José Ramón, Historia de la arquitectura restaurada de la Antigüedad al Renacimiento, Universidade de Coruña, Servizio de Publicacións, 2008

- WOODFORD, Susan, Introducción a la Historia del Arte. Grecia y Roma, Ed. Guatavo Gili S.A., Barcelona, 1985 (1982)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors